אונליין עם סטודנטים מאיראן, מערב הסעודית, מסוריה, מלבנון ומעיראק

הקורס המקוון של אוניברסיטת תל אביב על האסלאם דורג ברשימת 50 הקורסים המקוונים הטובים בעולם

11 נובמבר 2020

הישג למרכז לחדשנות בלמידה ובית הספר להיסטוריה ע"ש צבי יעבץ מהפקולטה למדעי הרוח ע"ש לסטר וסאלי אנטין: הקורס המקוון "תולדות העמים המוסלמים - משבטים לאימפריות", דורג ברשימת 50 הקורסים המקוונים המובילים בעולם. הקורס, שהושק רק לפני כשנתיים, צבר פופולאריות גבוהה בקרב צעירים מכל העולם, שמתעניינים בהיסטוריה של עולם האסלאם. עד כה נרשמו לקורס כ-20,000 סטודנטים מ-155 מדינות.

רואים מעבר ליחסים דיפלומטיים

התעניינות שיא נרשמה בקרב תושבים ממדינות מוסלמיות, חלקן כאלה שלישראל אין איתן יחסים דיפלומטיים. בין היתר, רשומים ופעילים בקורס 318 סטודנטים מפקיסטן, 301 סטודנטים מטורקיה, 205 סטודנטים מאינדונזיה, 109 סטודנטים מאיחוד האמירויות ו-86 סטודנטים ממצרים. בנוסף, רשומים בקורס גם 31 סטודנטים מאיראן, מלבנון (8), מערב הסעודית (52), מקטאר (30), מכווית (23), מירדן (39), מסוריה (4), מעיראק (21), מתימן (1), מאפגניסטן (8), מסודאן (5), מעומאן (14), ממלזיה (51), מבחריין (6) ומהרשות הפלשתינאית (12).

הדירוג מבוצע על ידי אתר ,Class Central שהוא הגוף המוכר ביותר במרכז דירוגים של קורסים מקוונים ממגוון פלטפורמות ומוסדות אקדמיים מובילים בעולם. הקורס הופק בשיתוף המל"ג וישראל דיגיטלית.

פתח לאפיקים חדשים

מנחת הקורס, פרופ' מירי שפר-מוסנזון מהחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה וראשת בית הספר להיסטוריה ע"ש צבי יעבץ, מדגישה כי מאז פרוץ משבר הקורונה ההרשמה לקורס גדלה מאוד, שכן צעירים רבים נמצאים בבית והם מנצלים את הזמן להעשרת הידע. "סטודנטים רבים מעולם האסלאם מתחברים לקורס כיוון שהוא מנגיש להם את ההיסטוריה של העם המוסלמי בצורה אקדמית וללא סממנים דתיים", היא מסבירה ומוסיפה כי "הקורס עורר תהודה כל כך גדולה עד כדי כך שהסטודנטים שלנו בפקיסטן מספרים שהקורס הזה נחשב לקורס הטוב ביותר על היסטוריה אסלאמית במדינה שלהם".

עוד אומרת פרופ' שפר-מוסינזון: "העברתי את הקורס הזה במשך שנים רבות בכיתת הלימוד ובדרך כלל נרשמו בכל שנה כמה עשרות סטודנטים, באופן טבעי כולם היו מישראל. המרחב הדיגיטלי פתח אותנו לאפיקים חדשים, ולשמחתנו תוך זמן קצר הקורס עורר עניין רב בקרב מוסלמים מרחבי העולם. אנחנו מקבלים תגובות מאוד טובות על הקורס, וסטודנטים רבים סיפרו לנו שהם מאוד הופתעו שדווקא אישה יהודייה וישראלית מצליחה לרתק אותם וללמד אותם על ההיסטוריה של העם שלהם".

אחד הסטודנטים מסוריה הודה למרצה בסיום הקורס וכתב: "בזכות הקורס חזרתי לשורשים שלי. אני סורי מוסלמי ורציתי ללמוד יותר על ההיסטוריה שלנו, שהפכה אותנו למי שאנחנו היום. משבטים לאימפריה - איזה טייטל מתחשב למסע היפה שהעם שלנו עבר".

"מדובר בהישג גדול מאוד שמוכיח שגם בעידן ההייטק יש פריחה למדעי הרוח" אומר יובל שרייבמן, מנכ"ל TAU Online המרכז לחדשנות בלמידה ומסכם: "צעירים בכל העולם מחפשים ללמוד תוכן טוב ואיכותי. בזכות הכלים הדיגיטליים אנחנו מייצרים חווית למידה רלוונטית וחדשנית, שפותחת דלת לישראל עבור קהלים שונים בכל העולם, גם ממדינות ערב".