חיות של ספריות

איפה תמצאו ספרים באמהרית, על שם מה קרויה הסדרה "האנטומיה של גריי" ומהו "הספר הוורוד"?

בספריות האוניברסיטה חוגגים את תרבות הספר והקריאה 365 ימים בשנה, ובתקופות המבחנים הן נהפכות לבית שני עבור רוב הסטודנטים והסטודנטיות שלנו. בכל זאת ניצלנו את שבוע הספר שחל השבוע, כדי לברר מה קורה בין השורות של מדפי הספריות.

הספרייה המרכזית ע"ש סוראסקי

הושאל הכי הרבה פעמים השנה: כתבי אפלטון

הפריט הכי מעניין שנשכח בספר:  מבחר כרטיסי טיסה ואוטובוס, שטרות כסף, פרחים ועלים מיובשים והזמנה לחתונה

ספר שהוזמן שוב כי נשחק מרוב שימוש השנה:  "לפקח ולהעניש: הולדת בית הסוהר" מאת מישל פוקו, "ארבע מחזות" מאת צ'כוב, "אירופה מאז נפוליאון" מאת תומסון

שפות שניתן למצוא בספרייה חוץ מעברית ומאנגלית: צרפתית, ערבית, קרואטית, איסלנדית, דנית, אמהרית, אפריקאנס, ליטאית, פרסית, סלובקית, הינדית, סינית, יפנית, כורדית, קרואטית, קטלנית, פורטוגזית, כתבי יד בגעז. ובקיצור, למעלה ממאה שפות.

הספר הכי עתיק: ספר שמספר על הפסיון של ישו משנת 1473

"יצאתי להליכה. מקווה שתחכה לי לערב :-)" האם הוא חיכה? לעולם כנראה לא נדע. פתק שנשכח בין דפי ספר בספרייה.

הספרייה למדעי החברה, לניהול ולחינוך ע"ש ברנדר-מוס

הקדשה על הספר "Government and politics in Israel"

הספר שהושאל הכי הרבה פעמים השנה: באופן לא מפתיע - "שיטות מחקר במדעי החברה", וגם "תורת המחירים" ו-"מבוא לפסיכולוגיה", צמוד אחריהם: "הכנה למבחני מיון לעבודה – להגיע מוכן, להגיע רחוק"

הפריט הכי מעניין שנשכח בספר: שטר של 50 דולר

ספר שהוזמן שוב כי נשחק מרוב שימוש השנה:  ספריו של ארווין יאלום נשחקים על בסיס קבוע ו-"מבוא לפסיכולוגיה" של האוניברסיטה הפתוחה

ספרי הקריאה שהוזמנו הכי הרבה פעמים: "סיפור כתוב במניפה", "בתו של סוחר המשי", "רובינזון קרוזו"

ההקדשה הכי מיוחדת שסופר כתב בספר: בשנת 1961 הסופר אוסקר קריינס כתב הקדשה על ספרו "Government and politics in Israel": "לכבוד אוניברסיטת תל אביב, מי ייתן ותיהפכו למרכז עולמי של השכלה, הומניזם ודמוקרטיה."

"ישנה?" סטודנטית בחדר הפופים של הספרייה.

הספרייה למשפטים ע"ש דוד י.לייט

ספר שהושאל לתקופה הכי ארוכה השנה: "cognitive capitalism Moulier Boutang" של Yann הושאל ל-263 יום

ספר שהושאל הכי הרבה פעמים השנה: דיני תאגידים וניירות ערך

הפריט הכי מעניין שנשכח בספר: צילום ישן של פרופ' דפנה ברק ארז בצעירותה (כיום שופטת בית המשפט העליון), דפים עם טקסט שנכתב בכתב יד בלטינית

הספר הכי עתיק: אוסף הספרים הנדירים SPE כולל ספרים נדירים בתחומי המשפט מהמאה ה-16, הספר המוקדם ביותר באוסף הינו מ-1575.

ספרי משפט מהמאה ה-16, כשפאה הייתה קוד הלבוש בבית המשפט

הספרייה למדעים מדויקים ולהנדסה ע"ש ניימן

הספר שהושאל הכי הרבה פעמים השנה: חוברות אלגברה ליניארית של האוניברסיטה הפתוחה הושאלו למעלה מאלף פעם. אבל מעניין לציין שבמדעים מדויקים, כמו במדעים מדויקים, הפריט שהושאל הכי הרבה פעמים בספרייה הוא בכלל לא ספר, אלא מחשב נייד. מחשבים ניידים לשימוש בספרייה הושאלו 2,300 פעם.

הפריט הכי מעניין שנשכח בספר: פעם, לפני שנים, נמצא מכתב אהבה בתוך אחד הספרים, אבל לצערנו זה לא קורה הרבה.

ספר שנשחק מרוב שימוש: "אלגברה ליניארית" של עליזה מלק. מפני שהוא כל כך מבוקש, יש לקוראים נטייה להחביא אותו, אז כבר למדנו לשמור עליו טוב.

תקופת ההשאלה הכי ארוכה: היום המחשב מגביל את תקופת ההשאלה לשנה, אך בעבר קוראים החזיקו ספרים שנים רבות. השיא היה כמעט 30 שנה (מ-1988 עד 2017).

הקורא שהחזיק הכי הרבה ספרים: השיאן שלנו החזיק במקביל 106 ספרים על המדפים שלו!

הספרים שתמיד מזוהים לפי צבעים:

"הכחול" - חדו"א 1 של קון וזעפרני

"הוורוד" - משוואות דיפרנציאליות חלקיות של דליה פישלוב

"השחור" - פיזיקה קלאסית:מכניקה של גד פרנקל

"ילדים, כמה פעמים אמרנו לכם להחזיר את הבגדים לארון בצורה מסודרת?" חדו"א 2, הספר הכחול. מתוך עמוד האינסטגרם של הספרייה.

הספרייה למדעי החיים ולרפואה ע"ש גיטר סמולרש

הכוכבים הגדולים של הספרייה: באנגלית - האטלסים באנטומיה. בראש מוביל Gray's Anatomy ואחריו האטלסים האנטומיים של Netter ושל Rohen. בעברית המבוקשים ביותר הם ספרי הפיזיקה של יורם אשל: "פיסיקה: חשמל ומגנטיות" וכן "מכניקה לתיכון ולאוניברסיטה".

הפריט הכי מעניין שנשכח בספר: השנה מצאנו להפתעתנו בתיבת ההחזרות ספר שלפני שנתיים דווח שאבד ולכן הוא בוטל מהקטלוג. אנו חושבים שמדובר בסטודנט שסיים את לימודיו ומצא אותו תוך כדי אריזות למעבר דירה. שמחנו מאוד על יושרו של אותו סטודנט והחזרנו את הספר לקטלוג ולמדף, כדי שגם סטודנטים אחרים ייהנו ממנו.

רק אצלנו: בספרייה יש סדרת ספרים מיוחדת ובנושא לא שגרתי: ספרות ורפואה. מה לרפואה ולספרות? בכל שנה מתקיים בפקולטה קורס "ספרות ורפואה" שמתכננת ומרכזת ד"ר לימור שרייבמן-שריר. בכל שנה היא עורכת ומוציאה לאור ספר המאגד בתוכו יצירות ספרותיות שמחברים התלמידים בנושא. כל האסופות הללו זמינות בספרייה, ולאחרונה הגיעה גם המהדורה התשיעית.

כשרופאים כותבים ספרות. המהדורה התשיעית של "ספרות ורפואה"