טיפול בתא לחץ משפר את מצבן של נשים הסובלות מפיברומיאלגיה

החוקרים הצליחו להוכיח כי המקור לפיברומיאלגיה, מחלה הפוגעת בעיקר בנשים, מצוי במוח

החוקר.ת מאחורי המחקר

חוקרים מאוניברסיטת תל-אביב וממספר מרכזים רפואים בארץ בשיתוף עם עמיתים מאוניברסיטת רייס בארה"ב, פיתחו טיפול חדשני ואפקטיבי לפיברומיאלגיה: חשיפה בתא לחץ לאוויר עשיר בחמצן. הטיפול החדש שיפר משמעותית את מצבן של 70% מהחולות שהשתתפו במחקר, ועשוי להקל על סבלן של מיליוני נשים בכל העולם.

 

המחקר התפרסם בחודש יוני 2015 בכתב העת PLOS One והשתתפו בו: ד"ר שי אפרתי, מנהל מרכז סגול לרפואה היפרברית במרכז הרפואי אסף הרופא, וחבר בסגל בית ספר סגול למדעי המוח באוניברסיטת תל-אביב, פרופ' אשל בן-יעקב ז"ל – שהיה איש סגל בכיר בבית הספר לפיזיקה ולאסטרונומיה ע"ד ריימונד ובברלי סאקלר ובבית ספר סגול למדעי המוח באוניברסיטת תל-אביב; פרופ' דן בוסקילה מאוניברסיטת בן-גוריון, מומחה בינלאומי לפיברומיאלגיה, וד"ר יעקב אבלין, ראש המרפאה לפיברומיאלגיה במכון לראומטולוגיה במרכז הרפואי תל-אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב).

 

שיפור אצל 70% מהנשים

פיברומיאלגיה היא תסמונת כאב כרונית הפוגעת בכ-4-2% מהאוכלוסייה בעולם המערבי, 90% מהם נשים. כיום ידוע כי המחלה מופיעה בעיקר בשלושה מצבים: חבלת ראש, זיהום המערב את מערכת העצבים או סטרס נפשי קשה ומתמשך. מקורה של המחלה הקשה לא אותר עד כה, ולפיכך הטיפולים הניתנים עד כה לחולות מתייחסים אך ורק לסימפטומים, ויעילותם מוגבלת. המחקר החדש הצליח לגלות את הגורם הראשוני למחלה - שיבוש במנגנון מוחי האחראי על עיבוד הכאב, ולהציע לראשונה טיפול אפקטיבי.

 

"במחקרים קודמים בתא הלחץ מצאנו כי סדרת טיפולים משפרת משמעותית את מצבם של נפגעי שבץ מוחי וחבלות ראש," אומר ד"ר אפרתי. "גילינו כי מתן חמצן בלחץ גבוה מביא להתחדשות ולתיקון נזקים ברקמת המוח בחולים אלה, גם שנים רבות לאחר הפגיעה."

 

בעקבות ההצלחה המרשימה ביקשו החוקרים לבחון את יעילות השיטה לטיפול במחלות ופגיעות מסוגים אחרים, ובחרו בפיברומיאלגיה. במחקר השתתפו 60 נשים בנות 67-21 שנים, שאובחנו כסובלות מפיברומיאלגיה לפני יותר משנתיים. בתחילת המחקר נערך לכל המשתתפות מיפוי מוח ברזולוציה גבוהה, שמציג את פעילות המוח – באמצעות כלים אנליטיים שפיתח פרופ' בן-יעקב ז"ל. לאחר מכן חולקו הנשים לשתי קבוצות: חציין קיבלו את הטיפול, והמחצית השנייה שימשה כקבוצת בקרה.

 

הנשים שקיבלו טיפול הגיעו לתא הלחץ במרכז הרפואי אסף הרופא חמש פעמים בשבוע לאורך תקופה של חודשיים. כאן הן נחשפו לתנאים של 100% חמצן בלחץ של 2 אטמוספירות (פי 2 מהלחץ בתנאים רגילים) למשך שעה וחצי בכל ביקור. "התוצאה הייתה מעודדת ביותר," אומר ד"ר אפרתי. "מצבן של כ-70% מהנשים שטופלו בתא הלחץ השתפר במידה כזאת, שלא ניתן עוד להגדירן כחולות פיברומיאלגיה."

 

פגיעה במנגנון עיבוד הכאב

בתום סדרת הטיפולים עברו המשתתפות מיפוי מוח נוסף, שהעלה גילויים חשובים. לדברי ד"ר אפרתי: "מצאנו שינויים במוח התואמים לשיפור במצב הקליני, וזיהינו במדויק את האזורים במוח האחראים על הפיברומיאלגיה. למעשה איתרנו את המקור לתסמונת, והוכחנו שפיברומיאלגיה היא במהותה פגיעה במנגנון עיבוד הכאב במוח. הטיפול בתא לחץ מטפל בשורש הבעיה, ומתקן את רקמת המוח הפגועה, ולכן הוא יעיל כל כך. ייתכן שבעתיד נוכל אף לאבחן פיברומיאלגיה על סמך המאפיינים הנצפים במיפוי המוח." 

 

בעתיד - טיפולי "אנטי אייג'ינג" למוח

כעת ממשיכים החוקרים בפרויקט מחקר מקיף על התחדשות רקמות המוח בתנאים של תא לחץ. מחקרם הבא יעסוק בחולים עם ירידה קוגניטיבית קלה, שעשויה להיות תחילתה של דמנציה. "אנחנו מאמינים שלטיפול בתא לחץ יש פוטנציאל גדול ככלי טיפולי למגוון גדול של מחלות ופגיעות שקשורות למוח," אמר בשעתו פרופ' בן-יעקב ז"ל. "כידוע, בעיות כאלה עלולות להיווצר בגיל המבוגר, עם הירידה ביעילות זרימת הדם הנושא חמצן אל המוח ובתוכו. לכן ייתכן בהחלט שהטיפול החדש יוכל לסייע לאנשים המצויים בשלבים מוקדמים של דמנציה או אלצהיימר, ולמנוע את התדרדרות המחלה. אולי בעתיד אף נוכל להעניק למוח טיפולי 'אנטי-אייג'ינג' – שיתחזקו אותו וישמרו את תפקודו עד יומנו האחרון."

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>