המולקולה שתחסל תאי גזע סרטניים

חוקרים באוניברסיטת תל אביב פיתחו שיטה לזיהוי ולסימון תאי גזע סרטניים המחוללים את סרטן הדם, ומצאו תרופה יעילה כנגדם

אם היה קומיקס שכל כוכביו הם תאי דם, אין ספק שתאי הגזע היו מקבלים מעמד של גיבורי על. יש להם כוחות שתאים אחרים יכולים רק לחלום עליהם: הם יכולים להתפתח לכל סוג של תא בתהליך ההתמיינות שלהם, ואינם מיועדים מראש להפוך לרקמה מסויימת, כמו תאי שריר, מוח או לב. הם מייצרים כמות עצומה של תאי דם חדשים בכל יום (10 בחזקת 11 תאים ליתר דיוק), אבל ברגע שנכנס הארכי-נבל ששמו סרטן לתמונה, תאי הגזע הופכים מגיבורי על לפצצה מתקתקת.

 

גידולים סרטניים בכלל, וסרטן הדם בפרט, מורכבים מתערובת של תאים מסוגים שונים. רובם הגדול של התאים הללו אינם מסוכנים, אך לאחדים מהם יש תכונות של תאי גזע שתפקידם לייצר תאים אחרים, והם אלה שלמעשה מחוללים את המחלה.

 

"תאי הגזע הסרטניים הם תאים נדירים שמגלים עמידות בפני טיפולי הכימותרפיה המקובלים, ולכן עלולים לשרוד גם כשהחולה נרפא לכאורה, ולייצר מחדש את המחלה," מסביר ד״ר מיליאבסקי מהפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר. "במחקר שערכנו, חיפשנו דרך לזהות ולסמן את תאי הגזע של סרטן הדם, במטרה לבודד אותם ולחקור את מנגנוני הפעולה שלהם, כצעד בדרך למציאת טיפולים יעילים."

 

המחקר, בהובלתו של ד״ר מיליאבסקי, נערך על ידי הדוקטורנט מוחמד יאסין במעבדתו של ד״ר מיליאבסקי, בשיתוף עם מעבדות באוניברסיטת טורונטו ובאוניברסיטת הרווארד. המאמר התפרסם לאחרונה בכתב העת המדעי Leukemia.

 

חיישן גנטי שמזהה תאי גזע סרטניים

החוקרים פיתחו שיטה לזיהוי תאי סרטן הדם המסוכנים הללו:

 

1. בתחילה הם סרקו את הגנום האנושי ואיתרו בו מספר מקטעי DNA, הפעילים בתאי גזע בריאים של הדם.

 

2. אחר כך הם בחנו את אותם מקטעים בתאי סרטן הדם, וגילו פעילות מוגברת באחד מהם.

 

3. הם בודדו ואפיינו את אותו מקטע ב-DNA הסרטני, ומצאו כי מדובר במקטע מהסוג הקרוי מעצם (enhancer) – מקטע DNA שקושר אליו חלבונים ספציפיים הפעילים במיוחד בתאי גזע.

 

4. אל המקטע הם חיברו חלבון פלואורסצנטי, שזוהר כשהוא מתחבר למעצם הפעיל. בכך למעשה הנדסו החוקרים חיישן גנטי, שמזהה תאי גזע סרטניים – היחידים המכילים את המקטע במצבו הפעיל.

 

"הכנסנו את החיישן הפלואורסצנטי לכמה דגימות של תאי סרטן הדם שנלקחו מחולים, וגילינו שהוא זוהר באוכלוסייה קטנה של תאים," אומר ד"ר מיליאבסקי. "כעת בודדנו את התאים הזוהרים, והשווינו אותם לתאים אחרים מהדגימות, כדי לזהות מה מייחד אותם. הממצאים העלו שהתאים הזוהרים, כלומר תאי הגזע הסרטניים, עמידים יותר לכימותרפיה, ואף מחוללים את המחלה בצורה יעילה בהרבה כשהם מושתלים בעכברי מודל נטולי מערכת חיסונית."

 

מי המולקולה שמרעילה את תאי הגזע של סרטן הדם?

החוקרים לא הסתפקו בכך והחליטו לבחון את השפעתן של מספר מולקולות הנחשבות לתרופות פוטנציאליות לסרטן, על תאי הגזע שבודדו מסרטן הדם. הם מצאו שמולקולה מסוימת הקרויה פנרטיניד (Fenretinide), בעלת רעילות נמוכה לתאים בריאים, היא רעילה במיוחד לתאי הגזע של סרטן הדם.

 

"הממצאים שלנו עשויים לשמש כבסיס לפיתוח תרופה יעילה וממוקדת עבור תאי הגזע של סרטן הדם, שלעתים קרובות שורדים טיפולי כימותרפיה רגילים," מסכם ד״ר' מיליאבסקי. "השמדת התאים האלה תקטין מאוד את הסיכוי שהמחלה תחזור. כמו כן, השיטה שפיתחנו לבידוד תאי הגזע הסרטניים עשויה לקדם בעתיד גישות של רפואה מותאמת אישית: בעזרת החיישן הפלואורסצנטי שלנו ניתן יהיה לבודד תאי גזע סרטניים בדמו של חולה מסוים, להכיר את תכונותיהם, ולהתאים טיפול יעיל יותר לאותו חולה."

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>